Monets trädgård
Tillbaka
Näckrosor

Jag hade länge velat besöka Monets trädgård och den 30 maj 2001 var det äntligen dags. Trädgården ligger i Giverny, ca 7 mil nordväst om Paris, vid porten till Normandie. Om inte Giverny står med på kartan så gör säkert Vernon det som ligger alldeles intill. Just den här dagen hade det dragit in en värmebölja och temperaturen var närmare +30. Det kändes härligt efter att ha kommit från det kylslagna Sverige där det var ca +14 med ömsom regn ömsom spöregn.

Kön var lång men det gick ändå förvånansvärt snabbt att komma in. För att komma till blomsterträdgården fick man passera via shopen där dom sålde diverse Monet prylar. Där var det fruktansvärt varmt så vi fortsatte snabbt vidare. Och där låg den framför oss med alla blomsterbäddar prunkande i alla de färger som man förknippar med Monets färgpalett. Rosor och klematis klättrade längs blomsterbågarna. Pionerna var jättelika. Det det var en lycka att bara gå omkring i sakta mak och njuta av blomsterprakten.

I den tryckande värmen var det så småningom skönt att dra sig mot ingången till den underjordiska passage som leder till vattenträdgården.

Här var det som att komma in i en annan värld. Den frodiga grönskan gjorde att temperaturen blev behagligt ljum. Vi passerade en bro och kom fram till den stora bambudungen. Att bambu kan växa sig så hög och tät.

Vidare mot näckrosdammen med de vackra broarna. Den japanska bron var täckt med blommande vitt blåregn, Wistaria sinensis Alba. Oerhört vackert när solljuset silades igenom. En annan sak som slog mig var att speglingarna i vattnet var nästan overkligt vackra.

Vi fortsatte att gå omkring och bara njuta. Ibland satt vi oss på någon av sofforna och inandades alla dofter. Till slut var det ändå dags att försöka få tag i ett hotellrum för natten. Men det var inte lätt. I Giverny var det helt fullbokat så vi åkte ett par mil längs Seine i riktning mot Paris och hittade till slut ett Best Western hotell, Chateau de la Corniche hette det och låg i Rolleboise. Det var lite dyrt men å andra sidan fick vi egen terass med utsikt över Seine. Där satt vi på kvällen och tittade på båtarna som passerade. Plötsligt såg det ut som ett jättelikt fyrverkeri. Det var blixtarna från ett värmeåskväder långt bort i fjärran. Men det kom aldrig in över Giverny.

Nu hoppas jag att bilderna har laddats.....

Blomsterbädd

Det fanns massor med blomsterbäddar. Denna var i vitt och lila. Lägg
märke till effekten av de blå blommorna som sticker fram här och där.

Rosa pioner

Tänk att ha en hel blomsterbädd fylld med pioner.....

Clematis Nelly Moser

På skylten stod det Clematis Montana men i mina ögon
är det en Clematis Nelly Moser.

Speglingar

Titta på de fantastiska speglingarna i vattnet.

h så grönt

h vilken grönska .....

Utsikt mot den japanska bron

Och avslutningsvis en bild tagen mot den japanska bron.


Till hemsidan för Giverny och Vernon
Till hemsidan för Monets trädgård


Tillbaka
Ser du huvudmenyn till vänster? Om inte, tryck H Ä R